Ülkeler arasında isim benzerliği olması sebebi ile çoğu zaman Avusturya ile Avustralya birbirine karıştırılmaktadır. Ancak bu 2 ülke arasında bariz bir fark bulunmaktadır. Bu fark Avustralya’nın hem bir ülke hem de bir kıta ismi olması ve Avusturya’nın Avrupa kıtası üzerinde yer alan bir ülke olmasıdır.
Avusturya’nın resmi ismi Avusturya Cumhuriyeti olarak bilinmektedir. Bölge olarak ise orta Avrupa bölgesinde yer alan Avusturya 1955 yılından beri bağımsız bir ülke durumundadır.
Avusturya yıl içerisinde birçok turiste ev sahipliği yapsa da Avusturya’nın hiç denize kıyısı bulunmaması sebebiyle tatil turizmi açısından ülkeye gelen turist sayısı oldukça azdır. Ancak kültürel turizm için yıl içerisinde binlerce turist Avusturya’yı ziyaret etmektedir.
Ülkemizde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da çeşitli sebeplerle Avusturya ziyaret etmek istemektedir. Bu nedenle de vatandaşlarımızın vize danışmanlarımıza en çok sorduğu konulardan biri Avusturya vizesi alma sürecidir.
Macera Vize olarak ekibimizde yer alan uzman vize danışmanlarımız sizlere Avusturya vizesi alma sürecinizde aklınıza takılabilecek her noktada destek ve yardımcı olmaktadır.
Avusturya Vize İstiyor Mu?
Bilindiği üzere günümüzde pek çok ülke diğer ülkelerden gelecek olan kişiler için vize politikası uygulamaktadır. Vize politikasına sahip olan ve uzun zamandır yürürlükte olan vize politikası gereğince Avusturya, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talebinde bulunmaktadır. Bu sebeple Avusturya vize istiyor mu? sorusunun yanıtı vatandaşlarımız için evet olarak verilebilmektedir.
Ancak bilindiği üzere Avusturya, Avrupa Birliği üyeleri arasında bulunan bir ülkedir. Aynı zamanda Schengen bölgesi sınırları içerisinde yer aldığı için de Avusturya’nın uyguladığı vize politikasında diğer Schengen bölgesi ülkelerine benzer özellikler bulunmaktadır.
Bu özelliklerden bir tanesi bazı kişilere sağlanan vize muafiyetidir. Vize muafiyeti uygulamasından yararlanabilen bazı vatandaşlarımız da bulunmaktadır. Bu vatandaşlarımız sahip oldukları pasaport türüne göre bu ayrıcalığı elde etmektedir.
Ancak vize muafiyeti belirli bir süre ile sınırlı olmakta ve bu süre genel olarak 90 gün ile kısıtlanmaktadır. Bu nedenle 90 günden uzun süreli seyahatler için tüm vatandaşlarımızın Avusturya vizesi almaları gerekmektedir.
Ancak 90 günden az süreyle olan seyahatlerde vize muafiyeti uygulamasından faydalanabilecek vatandaşlarımız şöyledir; sahip olduğu pasaport türü siyah pasaport, yeşil pasaport ya da gri pasaport olan vatandaşlarımız Avusturya seyahatlerinde vize almak zorunda değildir.
Ülkemizde yaşayan ancak sahip olduğu pasaport türü yalnızca bordo renkli pasaport türü olan vatandaşlarımızın ise yapacakları Avusturya seyahatinin süresi ne olursa olsun mutlaka bu seyahatlerini gerçekleştirmeden önce Avusturya vizesi almaları gerekmektedir.
Ayrıca Avusturya seyahati öncesinde başka bir şeyin gen bölgesi ülkesinden alınmış olan bir Schengen vizesi bulunan kişilerin eğer vizelerini süresi halen devam ediyor ise yeniden Avusturya Schengen vizesi başvurusu yapmasına gerek olmamaktadır.
Avusturya Vize Türleri
Avusturya sahip olduğu vize politikası gereğince bordo renkli pasaport türüne sahip olan Türk vatandaşlarından ülkeye giriş yapabilmeleri için vize talebinde bulunmaktadır. Ancak Avusturya hükümeti tarafından belirlenmiş ve kişilerin Avusturya’ya seyahat etme nedenlerine göre farklılık gösteren Avusturya vize türleri tanımlanmıştır.
Bu nedenle Avusturya’ya seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın öncelikli olarak Avusturya’ya ne için gittiklerini belirlemeleri ve buna uygun olacak vize türüne başvuru yapmaları önemli bir noktadır.
Kişilerin seyahat nedenleri ile uyuşmayan bir Avusturya vizesi türüne başvuru yapmaları sonucunda genel olarak hazırlanan evraklarda hata ya da eksik bulunması gibi sebeplerle vize başvurusu Avusturya Büyükelçiliği tarafından olumsuz olarak değerlendirilmektedir.
Avusturya hükümetinin belirlemiş olduğu ve seyahat amaçlarına göre farklılık gösteren Avusturya vize türlerini şu şekilde belirtmemiz mümkündür;
- Turistik Avusturya vizesi
- Kültürel Avusturya vizesi
- Aile ziyareti Avusturya vizesi
- Ticari Avusturya vizesi
- Sportif Avusturya vizesi
- Arkadaş ziyareti Avusturya vizesi
- Transit geçiş Avusturya vizesi
Yukarıda belirttiğimiz vize türleri içerisinden Avusturya turist vizesi dünyada ve ülkemiz vatandaşlarımız tarafından da en çok başvuruda bulunulan Avusturya vize türü olarak öne çıkmaktadır.
Turistik amaçlı olarak başvuru yapılan Avusturya vizesinin geçerlilik süresi en fazla 90 gün ile sınırlandırılmıştır. Bu seneyi geçtiğiniz takdirde Avusturya hükümetinin belirlediği yasalar çerçevesinde birtakım yaptırımlar olabilmektedir.
Ayrıca Avusturya turist vizesi ile yalnızca Avusturya’yı gezmek ve görmek amacıyla gittiğinizi belgelemiş olmaktasınız. Bu nedenle Avusturya’da kalıcı bir şekilde yerleşmek istiyorsanız bu vize türüne kesinlikle başvuru yapmamalısınız. Avusturya turistik vizesi yalnızca gezi amaçlı seyahatlerde alınması gereken vize türüdür.
Avusturya Vize Başvuru
Avusturya’ya sorunsuz bir şekilde giriş yapabilmek için Avusturya vizesi alması gereken bordo renkli pasaport türüne sahip vatandaşlarımızın en çok merak ettiği konulardan biri Avusturya vize başvuru sürecidir.
Avusturya vize başvurusu sürecine başlamadan önce kişilerin oldukça dikkatli bir şekilde karar vermesi gereken ilk konu Avusturya’ya hangi amaçla gidiyor olduklarıdır. Çünkü gidiş amaçlarına uygun olarak bir Avusturya vizesi türü seçerek bu vize için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Kişiler hangi Avusturya vizesi türüne başvuru yapacaklarına karar verdikten sonra ise Avusturya Konsolosluğu’nun resmi web sitesinde yer alan Avusturya vize başvuru formu belgesini doldurmalıdır.
Vize başvuru formu belgesinde istenen bilgilerde hatalı ya da eksik bilgi bulunmaması vize başvuru sürecinin normal şartlar altında sonuçlanması açısından oldukça önemlidir. Aksi halde vize başvuru süreci uzayabilmekte ve bazı durumlarda da iptal edilebilmektedir.
Kişiler vize başvuru formunu online olarak doldurduktan sonra başvuru yapacakları Avusturya vize türüne göre Avusturya Büyükelçiliği’nin kendilerinden talep ettiği evrakları hazırlamalıdır. Evrakların hazırlanması sırasında da herhangi bir hata yapılmaması ya da eksik evrak bırakılmaması oldukça önemlidir.
Daha sonra hazırlanan evraklar uygun vize randevu merkezinden randevu alınarak teslim edilmelidir. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra vize başvurunuz Avusturya Büyükelçiliği tarafından incelemeye alınacaktır.
Avusturya Vize Randevu
Avusturya’ya seyahat edebilmek için Avusturya vizesi başvurusunda bulunan kişiler hazırladıkları evrakları teslim etmek için Avusturya vize randevu merkezlerinin neler olduğu konusunda da bilgi sahibi olmak istemektedir.
Kişilerin randevu alması gereken vize randevu merkezi Avusturya yapacakları seyahatin süresine göre farklılık göstermektedir. Avusturya yapmayı planladığınız seyahatin süresi 90 günden daha kısa ise vize randevunuzu Avusturya Büyükelçiliği tarafından vize başvuruları için görevlendirilmiş olan vize başvuru merkezlerinden almanız gerekmektedir.
Ayrıca son yıllarda Avusturya, kişilerden parmak izi taraması da istemektedir. bu nedenle daha öncesinde parmak izi taraması yaptırmamış olan kişilerin mutlaka bu işlemi de gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Parmak izi taraması işlemi Avusturya Büyükelçiliği içerisinde yapılabildiği gibi Avusturya Büyükelçiliği tarafından yetki verilmiş olan bize başvuru merkezlerinde de yapılabilmektedir. Bu nedenle kişiler kendilerine en yakın ve uygun vize başvuru merkezinden randevu alarak işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilmektedir.
Avusturya Vize Ücreti
Avusturya vize başvurusunda bulunan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de Avusturya vize ücreti konusudur. Başvuru yapılacak olan Avusturya vizesi türüne göre ücretler farklılık gösterse de genel olarak ücretler birbirine yakın olmaktadır.
Avusturya vize ücreti her yılın başında Avusturya hükümeti tarafından o yılki ekonomik koşullar da göz önüne alınarak belirlenmektedir. 2024 yılı için geçerli olan ücretler şöyledir;
6 yaşını geçmiş her kişi için 30 euro başvuru ücreti alınmaktadır.
Tüm vize türleri için harç ücreti olarak 80 euro istenmektedir.